Houston, we have a problem…

Det har vi faktiskt. Ett inte så litet problem heller.

Det finns något som heter bottenventil på båten (just här betyder ventil plötsligt inte fönster längre, utan här är det en vanlig ventil. Jag orkar inte ens försöka förstå illogiken). Det är precis som namnet antyder en ventil i botten. Sitter ungefär 70 cm under ytan, långt bak på babordssidan.

På andra sidan ventilen finns alltså vatten. Havet. Bottenventilen är oerhört fiffig när man kör. Man skruvar upp den och in strömmar kallt vatten som används till att kyla motorerna. I ett rör såklart, inte rätt in i maskinrummet. Den där kranen har varit stängd i sisådär åtta år. I somras skruvade vi upp den för att testa att allt står rätt till. Laga lite småläckor och sånt där man gör.

Och.

Plötsligt ser vi något som inte alls ska finnas där. En spricka. I bottenventilen.

Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka det, men det är inte alls bra. Inte alls. På nåt vis tryckte vi ihop den igen, pressade, hydraulik etc så att den höll sig blick stilla hela hösten.

Men.

Förra veckan tog Chiefen som vanligt en lov i maskinrummet (man kliver rätt in genom en öppning från lastrummet). Sprickan är tillbaka. Med besked, den här gången 5 millimeter bred.

Här är sprickan i somras. I veckan var den 5 mm.

Det är oerhört bra att vissa (läs svåger-Tony) bor i Gävle och kan svetsa ihop. Vissa svetsade även ihop hela dörröppningen till maskinrummet. Knöligt, men bättre än att hela Gävleån rinner in i båten när isarna smälter. (när smälter isen? vad händer om ventilen spricker upp igen? hur fort kan egentligen ett maskinrum fyllas med vatten?) Usch. Jag återkommer i ärendet. Om inte båten har sjunkit innan.

Ett svar to “Houston, we have a problem…”

  1. Båt som båt « Stål och reklam Says:

    […] som båt By katarinagrondahl Ibland, när sånt där med bottenventilen händer, önskar man att man hade en sån här istället. Den gängse benämningen på träskutor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: